Hip hop + science fiction

24. februar 2011 § 1 kommentar

Rapperen Richard Rich og produsenten Max Tannone (ukjente for meg) har akkurat sluppet en gratis femspors EP som er samplet og insipirert av den glitrende science fiction-filmen Moon fra 2009 (takk io9 for nyheten).

Selene EP

Selene EP-en inspirert av og samplet fra filmen Moon (2009)

Jeg sjekka ut EP-en, og likte godt mye av det jeg hørte, særlig de siste sporene – på sitt beste ga den meg noe av de samme vibbene som samarbeidene til rapperen Aesop Rock og produsenten Blockhead. Men poenget mitt her var egentlig ikke å komme med noen anmeldelse av denne EP-en. Snarere satte utgivelsen i gang et skred av tanker hos meg om hip hops evne til å ta opp i seg ulike elementer.

Hip hop er uløselig knyttet til sampling av eksisterende musikk, og har alltid vært det. Og nettopp det er noe av det jeg liker absolutt best med hip hop – tilsynelatende slekter kulturen på byen den ble til i, på det viset at den er i stand til å ta opp i seg alle mulige elementer og innflytelser uten å miste selve essensen sin. Og dette gjelder ikke bare musikalsk. Stadig vekk dukker det opp interessante utgivelser og låter der samplingen ikke bare ligger på det musikalske planet, men også påvirker selve tematikken og konseptet. Wu Tang Clan lånte rått fra kung fu-filmer, Dr Doom (aka. Kool Keith, Dr Octagon, Black Elvis) lånte fra superhelttegneserier … og det finnes så mange eksempler på rappere som tydelig har har lånt inspirasjon fra dataspill, gangsterfilmer, tegnefilmer og annen populærkultur at jeg ikke engang orker å komme på dem (legg gjerne inn kommentar nederst om du har noen lysende eksempler du har likt godt).

I walk past with a nod and a reminisce
Swear to god hip hop and comic books was my genesis
Respect the life and the fashions of the children
It’s the only culture I’ve got, exactly what we’ve been building
– Slug fra Atmosphere, Always Coming Back Home to You

For min del har jeg av en eller annen grunn alltid hatt et veldig intenst forhold til science fiction-tradisjonen som portretterer fremtidens arbeidermiljøer i pressede situasjoner i verdensrommet. 2001: En romodyssé (1968), Alien (1979), Planetes (anime), Sunshine (2007), Cargo (2009)… og så altså Moon fra 2009. Filmen var regissert av Duncan Jones (sønnen til David Bowie, faktisk), og handler om en ensom arbeider som arbeider med å høste inn helium3, jordens viktigste energikilde, på månen. Hans tre år lange periode i ensomhet er snart over, og han venter ivrig på å få komme hjem til kona og sønnen som venter der hjemme. I mellomtiden har han bare selskap fra roboten Gerty (med stemme fra Kevin Spacey, mer enn et lite nikk til Hal9000) og videoklipp hjemmefra. Så en dag kommer han ut for en ulykke ute i innhøstningsmaskinen, og våkner opp på sykestua til synet av Gerty og … seg selv. Har du ikke sett filmen, så vil jeg absolutt anbefale den, om ikke annet for å la deg imponere av at en hel film kan bæres av kun én skuespiller.

Deltron 3030

Deltron 3030

BONUS: Deltron 3030
Selene er på ingen måte den første konseptutgivelsen som kombinerer hip hop med science fiction. Jeg tipper at flere har gjort noe liknende også enda tidligere, men albumet Deltron 3030 (2000) fra supergruppa bestående av rapperen Del the Funkee Homosapien, produsenten Dan the Automator og DJ-en Kid Koala er iallfall et jeg selv har likt veldig godt. Albumet fortalte en slags snodig historie om battlerapperen og romhelten Deltron Zero som tok opp kampen mot de onde intergalaktiske selskapene, men det var selsagt bare en unnskyldning for å lage et knippe fantastiske hiphoplåter (og en del mediokre). Plata bruker et veldig fremmedartet lydbilde, obskure samples og tonnevis med intertekstuelle referanser for å bringe et superfett science fiction-pulp-pastisj-univers til liv (med to streker under «pastisj»). Sjekk særlig låtene 3030, Virus, Upgrade og Love Story.
Etter sigende skal et nytt album, Deltron Event II allerede ha vært omtrent klart i flere år, så det er lov å håpe at det er rett rundt hjørnet.

Reklamer

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

§ One Response to Hip hop + science fiction

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Hip hop + science fiction at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere like this: