Kulturrådet bør få mer til tegneserier

11. februar 2020 § Legg igjen en kommentar

Aktuelle tegneserier i 2019 - kollasj fra Empirix.no

Aktuelle tegneserier i 2019/2020 – kollasj fra Empirix.no

I fire år har jeg sittet i vurderingsutvalget for tegneserier i Kulturrådet, de to siste som leder, og lest omtrent rubbel og bit av nye norske tegneserier. Nå er min tid ute, og andre kompetente folk viderefører og tar over.

Disse fire årene har vi vurdert 202 søknader om produksjonsstøtte og 134 bøker til innkjøpsordningen. Til sammen har vi fordelt noe à la 27 millioner kroner.
Den norske tegneseriescenen er utrolig vital, og tydelig i vekst – trolig på et historisk toppunkt. Vi har lest to Brageprisvinnere, episke fantasyeventyr, humorstriper, satirespark, litterære adaptasjoner, selvbiografier, syrete science fiction, nyskapende formeksperimenter, krim, dokumentar- og sakprosaserier, poetiske skildringer – og mye annet.

Diskusjonene har vært lærerike og vanskelige. Jeg har følt meg ydmyk overfor oppgaven det er å skulle forvalte en støtte som kan bety så mye for mange av skaperne. Da har vi lent oss på at vi har et klart formulert mandat, med bestemte kriterier og hensyn å skjele til. Vi har stadig opplevd å tenke klarere når vi diskuterer kvaliteter i stedet for kvalitet – i flertall, heller enn i entall. Selv om oppgaven på en måte er umulig – å vurdere en humorserie for barn opp mot en kunstnerbiografi eller krigsdokumentar – kan jeg med hånden på hjertet si at jeg alltid har følt at jeg kan stå for avgjørelsene idet møtet er over.

I løpet av disse årene har vi også gjort flere små og middels store endringer i retningslinjer og praksis, for forhåpentlig bedre å kunne tjene feltet. Den mest vesentlige er åpningen for å søke produksjonsstøtte også til løpende serier i alskens publiseringsformer, ett av flere forsøk på ikke å «tvangs-bokifisere» feltet mer enn nødvendig.

Ved hver tildeling har det vært serier med høy kvalitet som ikke kunne prioriteres. De siste årene har antallet søknader økt markant, og aldri var prioriteringene så smertefullt harde som i siste runde. Økningen i påmeldinger viser tydelig at ordningene virker, og det er mitt oppriktige håp at politikerne og den nye kulturministeren øker potten tegneserieutvalget har til rådighet.

Takk for meg.

(Bilde: Kollasj av nye serier fra Empirix.no)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Kulturrådet bør få mer til tegneserier at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: