Foredrag om tegneserier

Foredrag for 4.-trinnselever i Oslo på Saga Kino våren 2014.

Foredrag for 4.-trinnselever i Oslo på Saga Kino våren 2014.

I over ti år har jeg jevnlig undervist og holdt foredrag om tegneserier, på skoler og utdanningssteder, bibliotek, festivaler, seminarer og ungdomsklubber. Jeg kan ha ulike innfallsvinkler og tilpasse til ulike aldersgrupper:

  • Generelt foredrag om tegneserier – definisjon, historie, variasjon, virkemidler mm.
  • Tegneserier i undervisning (for lærere)
  • Manga (japanske tegneserier), anime (japanske tegnefilmer) og generell japansk populærkultur, ev. begrenset til smalere undertemaer som f.eks. Hayao Miyazaki og Studio Ghibli eller andre viktige japanske serie- og filmskapere
  • Tegneserieromaner
  • … eller andre relaterte temaer.

Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller henvendelser om mulige arrangement.

Noen tilbakemeldinger fra tidligere oppdragsgivere:

Foredrag på Seriefest på Serieteket

Foredrag på Seriefest på Serieteket

Serieteket, Deichmanske bibliotek:
I min mangeårige karriere som leder av Serieteket, har jeg ganske god erfaring med produksjoner av ulike arrangementer, kurs og festivaler. Når man hyrer inn ressurspersoner som skal ha et bidrag, er det en helt uvurderlig følelse å vite at den personen kommer til å innfri. Og det gjør Hans Ivar Stordal. Stordal har stor kunnskap på sitt felt, noe som skinner gjennom for den som hører på. Han har også svært god formidlingsevne og er fleksibel om det plutselig dukker opp en annen målgruppe enn forventet.
– Berit Petersheim, Faglig leder Serieteket og leder for Oslo Comics Expo

2016_Miyazaki_Tbg_bibl

Foredrag om Hayao Miyazaki på Tønsberg bibliotek

Tønsberg bibliotek
Hans Ivar Stordal holdt et spennende og engasjerende foredrag om Hayao Miyazaki på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek i februar for 90 interesserte publikummere, både unge og eldre. Selv de som kjenner Miyazaki godt, lærte noe nytt den kvelden. Stordal er uhyre dyktig på sine områder, blant annet japansk populærkultur, som fremdeles er ganske ukjent blant mange i Norge. Samtidig er det en kultur som mange unge mennekser elsker, noe som gjør ham til en ekstra viktig ressurs for et bibliotek.
– Charlotte Ringdal, bibliotekar, Tønsberg bibliotek

Vestfold Fylkeskommune:
Hans Ivar holdt et meget engasjerende foredrag om manga, anime og The Walking Dead for 60 lydhøre bibliotekarer og lærere på årets Ungdomsbokgilde for Vestfold og Telemark. Dette er en dag som samler de som jobber med ungdommer og litteratur i fylkene våre. Hans Ivars foredrag var kunnskapsrikt og stappfullt av både inspirasjon og informasjon, noe som traff både de som allerede var kjent med mangakulturen, men også de som fikk sin første innføring i sjangeren. Det ble mye info og mange navn, men dette balanserte Hans Ivar med sin lette og ledige foredragsstil på en forbilledlig måte. Et meget innholdsrik og inspirerende foredrag, som ble veldig godt mottatt. Anbefales på det sterkeste!
– Pernilla Slotte Hjermann, rådgiver barn/unge, Vestfold Fylkesbibliotek

Alta videregående skole
Hans Ivar Stordal holdt et inspirerende foredrag om tegneserier i forbindelse med Finnmark internasjonale litteraturfestival. Deltagerne på seminaret var norsk- og språklærere fra Alta videregående skole og skolebibliotekarer i Finnmark. Stordal har mye kunnskap om tegneserier og formidler dette på en god måte! Lærerne satte også stor pris på de konkrete tipsene om hvordan tegneserier kan brukes i undervisningen.
– Frøydis Totland, Bibliotekleder, Alta videregående skole

Foredrag på Popkult på Fredrikstad Bibliotek

Popkult, Drammen bibliotek:
Med Hans Ivar Stordal i sjåførstolen blir veien til innsikt, inspirasjon og nerdete dialog om anime og japansk populærkultur en behagelig reise. Han er kunnskapsrik, glødende interessert og svært god til å komme i kontakt med sitt publikum.
– Lene Hovi, tidligere leder av Popkult, Drammen bibliotek

Alta bibliotek:
Hans Ivar Stordal ble leid inn som foredragsholder under Bib-con, en cosplay- og mangakveld som biblioteket arrangerte som en del av Finnmark internasjonale litteraturfestival. Vi hadde hørt positiv omtale av ham i forkant, og vi ble ikke skuffet. Det er tydelig at han har bred kompetanse på området, og en evne til å formidle dette på en engasjerende måte. Både ungdommene og vi arrangører ble inspirerte, og vi satte stor pris på at han tok seg tid til å bli igjen etterpå for å svare på spørsmål.
– Annelene T. Steine, Alta bibliotek

Arendal bibliotek:
Nærmere 100 ungdommer og voksne fant veien til Hans Ivar Stordals foredrag på Arendal bibliotek. Vi visste ikke at det var et slikt sug etter informasjon om japansk populærkultur! En del var kjent stoff, det skjønte vi på jubelen og applausen underveis. Stordal satte det hele i en historisk og samfunnsmessig sammenheng uten å bli for teoretisk. Arrangementet ble godt krydret med japansk te, sushi, cosplay, utstillinger og avslutning på Arendal kino der Møte på valmueåsen ble flyttet til en større sal enn planlagt. Vellykka – de unge vil gjerne ha mer av dette!
– Sissel Elefsen, Arendal bibliotek

Njård foredrag Ålesund#Njård ungdomsklubb, Ålesund:
Mangagruppa på aktivitetshuset #Njård for ungdom i Ålesund hadde nylig et spennende og informativt foredrag om manga , anime og Japan med Hans Ivar Stordal. Fine og spesielle fotografi gjorde foredraget ekstra fascinerende. Etter foredraget fikk vi anledning til å stille spørsmål og diskutere med Hans Ivar.
– Karin Brunvoll Steffensen, #Njård

Nettverket Ord & Bilde:
På seminaret ”Bilderomanen – fantasi og virkelighet?” i Nasjonalbiblioteket, Oslo, 10. og 11. september 2009 heldt Hans Ivar Stordal ei informativ og inspirerande førelesing om manga, der han gjorde greie for historia til denne teikneserietradisjonen og presenterte noko av den samtidige produksjonen.
– Per Olav Kaldestad, seminarleiar, Nettverket Ord & Bilde

Folkehøgskolen Sørlandet
Vi har nå i noen år leid inn Hans Ivar til å holde foredrag om tegneserier på skolen vår. Opplegget til Hans Ivar har fungert bra. Han er flink til å formidle kunnskap, og hans pedagogiske evner holder godt mål! I timene vi hadde, var det visuelle i fokus, samtidig som alt var forankret i en faglig kontekst. Nyttig og lærerrikt!
– Sven T. Nordhagen, lærer ved Folkehøgskolen Sørlandet

Den Japanske Ambassaden i Oslo:
Monday 5 March the Embassy held a very interesting symposium on Japan at Litteraturhuset, Oslo. Prof. Reiko Abe Auestad led the event, and moderated a Q&A session with a panel consisting of Prof. Terje Grønning, Mr. Jonas Kure Buer, Mr. Magne Tørring and Mr. Hans Ivar Stordal. As many as 120 spectators were able to find a place in the lecture hall, and the enthusiastic crowd were eager to challenge the panel during the Q&A session. We are delighted that so many found this event interesting.
– What’s on the Embassy nyhetsbrev 19, April 2012
(min bloggpost om foredraget)

Løkenåsen skole:
I 2005 engasjerte jeg Hans Ivar Stordal til å arbeide med tegneserier i en økt på hver av de fire ungdomsskolene i vår kommune, Lørenskog. Tilbakemeldingene fra de andre skolene var gode. Selv fikk jeg sett noe her på vår skole, Løkenåsen. Han imponerte meg i måten han engasjerte elevene. Vi hadde aldersblanding den dagen med ulike tilbud til elevene, forfatterbesøk, skrivekurs etc. Elevene valgte selv hva de ville være med på. Jeg visste ikke noe om gruppesammensetningen. Hans Ivar fikk det vi kaller en krevende gruppe med ca. 30 elever.  Interessant og gledelig da å se deres engasjement. De skrev tekster frivillig, og de var så fornøyd med dagen!
– Unni Aas, bibliotekar

Les ellers litt mer om de siste foredragene mine her (sortert på bloggvis, synkende kronologisk).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: