Book Depository: Bedre enn Amazon, eller like ille?

15. februar 2011 § 7 kommentarer

Jeg oppdaget for en stund siden nettbokhandelen Book Depository, og er blitt ganske imponert over den. Jeg har ikke tall på hvor mange bøker jeg har kjøpt fra Amazon gjennom årenes løp (ikke slik at vi snakker om et ufattelig stort tall, jeg har bare ikke oversikt), men det har vært med en stadig sterkere bismak. For det første vet jeg at stadig flere uavhengige bokhandlere har gått dunken i årevis, særlig stilt overfor konkurransen fra de store bokhadelkjedene. Men i de siste årene sliter til og med de store kjedene, kanskje særlig med konkurransen fra Amazon, og svarer med et stadig dårligere og mer bestselger-orientert tilbud, noe som sikkert er dømt til å dytte dem enda lenger ut mot kanten. Dessuten har Amazon fått et stadig dårligere rykte blant alle i bokbransjen (kanskje unntatt den lille promillen med suksessrike self-publishers) for å presse priser, utestenge forlag som nekter å innrette seg etter kravene deres og generelt oppføre seg som klassens bølle fordi de er så soleklart størst.

Book Depository

Book Depository, mitt nye førstevalg … tror jeg.

Så tilbake til Book Depository: Jeg har altså tatt en kikk på nettstedet (har ikke kjøpt noe enda), og til å begynne er jeg blitt litt begeistret. Noen av de viktige forskjellene på Book Depository og Amazon er blant annet:

 • Alle priser er inkludert frakt, noe som oftest gir lavere pris ved kjøpt av én eller noen få bøker.
 • Bøkene sendes enkeltvis.
 • Book Depository selger bare bøker, det er ikke et gigantisk digitalt kjøpesenter.
 • Et uttalt mål om bredde og tilgjengelighet, som blant annet gir seg utslag i at de stadig trykker opp mange utilgjengelige bøker på sitt eget imprint, Dodo, samt linker til bruktboksiden AbeBooks.com når titler er umulige å oppdrive.
 • Enklere og mer brukervennlig kjøpsopplevelse (litt subjektivt, men det synes iallfall både jeg og denne testen.)
 • De støtter litt uavhengig forskning og noen gode formål, selv om jeg ikke helt kan gå god for hvor mye dette i virkeligheten monner.
 • For ikke å glemme: Prisene er, så langt jeg selv har sett, som oftest lavere enn på Amazon.

Men det siste punktet har jeg et litt ambivalent forhold til: Som forbruker er jeg selvsagt ute etter lave priser, og betaler nødig mer enn nødvendig. Ja, jeg skal faktisk innrømme at jeg svært, svært sjelden går inn i en norsk bokhandel og kjøper en ny norsk bok til fullpris. Men: Det er allikevel en forskjell for meg på det å kjøpe en paperbackutgave av en bestselger til lavest mulig pris (en pris forlaget selv har satt lavt), og på det at f.eks Amazon, verdens største bokhandelkjede, skal presse fortjenestemarginene overfor forlagene til en slik grad at alle taper på det, unntatt forbrukerne (i første omgang) og Amazon selv, som uansett tjener mer penger på å selge smykker og elektronikk. Sistnevnte, at en aktør som har en slags kvasi-monopol-status nærmest kan diktere forlag å selge med tap, liker jeg ekstremt dårlig. Det er nemlig sånt som til syvende og sist vil gå ut over bredden i bokmarkedet. Og det er jeg opptatt av.

Jeg skal slett ikke skryte av å være så «sær» i bokveien, men jeg vet iallfall godt at mange av bøkene i hylla mi er av sorten som enten er gått ut av trykk eller har ligget og balansert på fortjeneste-knivseggen helt fra begynnelsen. Og slike bøker, der jeg vet at forlagene har tatt en sjanse og har et genuint ønske om å gjøre tilgjengelig en bok eller et stoffområde de vet er smalt, det er jeg opptatt av å støtte. Og nettopp derfor er jeg litt ambivalent til dette med å alltid kjøpe billigst. Det er jo åpenbart at jo mindre penger jeg gir fra meg, jo mindre penger (i snitt) sitter forlaget igjen med. Og uansett hvor viktig forhandlerleddet er, så blir det ingen bokutgivelser uten forlag. Iallfall ingen bra bøker.

Så hva skal jeg gjøre? Noen andre som har tanker eller nye perspektiver på dette? Jeg ønsker nemlig virkelig å gjøre det beste for alle parter her, men synes det er vanskelig å orientere seg.

Book depository live

Se en live presentasjon av hvilke bøker som kjøpes hvor i verden.

Et lite apropos: En fiffig gimmick er forresten Book Depository Live, der man kan se live hvilke bøker som blir kjøpt over hele verden, og kanskje få seg et lite tips?

Tagged: , , , , ,

§ 7 Responses to Book Depository: Bedre enn Amazon, eller like ille?

 • Pål-Hallstein sier:

  ..at bøker sendes enkeltvis ser ikke jeg på som positivt i alle fall. ikke bra for miljøet med så mye frakt overalt. har dårlig samvittighet for alle lp-platene jeg har fått til å vandre over atlanterhavet med fly.
  På play.com sendes dvd’er og cd’er enkeltvis og det er mer praktisk slik at man da ofte unngår at sendingene tipper over momsgrensa.. men for bøker er det jo ikke moms så da er et bare positivt om det sendes sammen (med mindre det er noe man vil ha med en gang og det er andre bøker i bestillingen som det tar lang tid før kommer på lager og sånt.

  • Godt poeng, Pål-Hallstein … det eneste som er verre er å reise til Tokyo for å kjøpe platene;)

   • Pål-Hallstein sier:

    hehehe.. sparker du mot Torstein? 🙂
    ..ser den, men er jo kanskje litt finere å spare platehandelen til man først skal reise langt da.. da får man jo støtta små butikker også og gleden av å bla gjennom godbiter, prate nerdegreier med butikkeiere, suge til seg inntrykk fra slike kulturformidlene små institusjoner verden rundt, og så får man tatt med seg alt på en gang og slipper moms også:)
    Selv satte jeg «den daglige» nettplatehandlingen på is nesten et halvår (med unntak av kjøp av utgivelser som kom til å bli utsolgt fort og norske utgivelser jeg ikke får kjøpt i utlandet så lett..) før jeg skulle reise til USA for et par år siden.. så plukket jeg med meg 90Lp’er, 20-30cd’er og kanskje 10 7tommere da:)
    ..eneste kjipe med å kjøpe så mye på en gang er at det tar sabla lang tid å lytte gjennom det, og man glemmer derfor kanskje av en plate eller ti i hylla..

   • Ja ja, klart det. Det å støtte de lokale sjappene er jo egentlig noe av det viktigste i denne sammenhengen. Med (nye) bøker er det dessverre ofte ganske stor prisforskjell på nett og bokhandler, men likevel synes jeg det er verdt å betale litt mer noen ganger for å sørge for at nettopp denne ekspertisen, og ikke minst opplevelsen av å snuble over ting du ikke aktivt lette etter, fortsatt kan overleve.
    Når det gjelder det med å sende én og én, så har jeg tenkt litt på det, og jeg tror egentlig ikke det gjør så enorm forskjell, bortsett fra at det blir litt mer papp. Den totale mengden en gitt nettbokhandel sender ut hver dag vil jo uansett være lik, og de fleste steder i postmannen skal jo postmannen uansett forbi hver dag, så der tror jeg ikke det må bli stor forskjell. Kjøper man derimot én og én plate fra én og én fyr eller liten sjappe på eBay, da blir det mye mer frakt.

 • […] har tidligere skrevet litt spørrende om hvor man bør kjøpe bøker hvis man ønsker å få dem til en noenlunde rimelig pris, men […]

 • Kristoffer sier:

  Nå skal jeg kjøpe en bok fra Book Depository!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Book Depository: Bedre enn Amazon, eller like ille? at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: