Endelig innkjøpsordning for norske tegneserier

31. januar 2012 § 1 kommentar

Utdrag fra tegneserien mange norske serieskapere i sin tid samarbeidet om og overleverte daværende kulturminister Giske

Det har vært en ganske lang vei å gå, men for en kort tid tilbake ble det endelig klart at vi fra i 2012 får en egen innkjøpsordning for norske tegneserier, tilsvarende dem som finnes for skjønnlitteratur, faglitteratur, oversatt litteratur, barne- og ungdomslitteratur osv.

Siden 1990 har det eksistert en egen prosjektstøtteordning som har fordelt en tildelt støtte mellom forlag og serieskaper, og siden 2002 har det også ligget inne en fast kvote på tre tegneserieutgivelser blant de norske skjønnlitterære bøkene som hvert år blir kjøpt inn av Kulturrådet. Den nye ordningen øremerker 2 millioner kroner til innkjøp av inntil 15 tegneseriebøker, og oppretter i tillegg et eget fagutvalg for tegneserier, ledet av Eivor Vindenes (med fortid fra både Jippi, Schibsted og Egmont Serieforlaget, bl.a. som redaktør for Jason.)

Denne ordningen (som tross alt dreier seg om småpenger i kulturstøttesammenheng) vil gi de norske tegneserieforlagene en langt større forutsigbarhet i sin satsing på norske tegneserieutgivelser. Det har i mange år vært et stort og spennende miljø for tegneserier i Norge, som også i økende grad er blitt lagt merke til internasjonalt, men hittil har de uavhengige og spesialiserte forlagene dratt langt mer enn sin del av lasset. Og det er selvsagt helt greit, for på mange måter kan de med sine mer spesialiserte kontaktnettverk og distribusjonsplattformer, samt lavere kostnader i mange ledd, være vel så godt rustet for å klare å tjene penger på tegneserier som de store forlagene. Likevel er det mitt håp at denne innkjøpsordningen også vil stimulere de større norske tegneserieforlagene til økt satsing på enkeltstående norske tegneseriebøker og -album (utover samlebøker av striper, altså). Det tror jeg vil øke sannsynligheten for at tegneserier over tid kan bli mer synlig i bokhandlene her til lands – en soleklar forutsetning for at det å utgi tegneserieromaner og manga i Norge kan bli mer lønnsomt enn i dag.

Tagged: , , , ,

§ One Response to Endelig innkjøpsordning for norske tegneserier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Endelig innkjøpsordning for norske tegneserier at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: