Lansering av Kikkeren av Yoshihiro Tatsumi

13. mars 2012 § 3 kommentarer

Kikkeren av Yoshihiro Tatsumi

Torsdag 15. mars lanseres Kikkeren, den første norske utgivelsen av Yoshihiro Tatsumis tegnede noveller fra 60- og 70-tallet, utgitt på Minuskel forlag. I den forbindelse er det samme dag slippefest på Izakaya (japansk pub/spisested) i Oslo (St. Olavsgt. 7) klokken 17. Jeg har skrevet forordet i boken, og skal også bidra med en bitte liten introduksjon av boken og skaperen på slippefesten, en slags kondensert versjon av forordet. Jeg har tidligere skrevet om Yoshihiro Tatsumi i forbindelse med at den animerte filmen om ham og seriene hans ble vist på Film fra Sør i Oslo i fjor.

Her kommer et lite utdrag av forordet:

«Den som vil overleve i mengden, må kjempe alene,» sier hovedpersonen i en av disse novellene. Sitatet kan stå som selve refrenget i samlingen. Serierutene befolkes av mennesker som lever usynlige, anonyme og ensomme liv midt i de yrende folkemengdene eller blant skarene av kolleger i de støyende, skitne fabrikklokalene. Og mens de kanskje ikke blir sett av menneskene som omgir dem, får vi lesere se dem på deres aller mest sårbare og desperate.

I tiårene etter andre verdenskrig gjennomgikk det japanske samfunnet enorme kulturelle og økonomiske omveltninger. Økonomien vokste i et rekordartet tempo, blant annet takket være den voldsomme statsstyrte mobiliseringen av en svært dedikert arbeidsstyrke, på japansk kollektivistisk vis. «Det økonomiske mirakelet» var særlig bygget på de millioner av fabrikkarbeidsplasser som vokste frem innenfor stål-, bil- og etter hvert teknologiindustrien. Men samtidig som økonomien blomstret og den sosiale mobiliteten var høy, var det fortsatt mange som tilsynelatende ble forbigått, som ikke så noe særlig til den nye velstanden alle snakket om. Mens byene vokste omkring dem i et løpsk tempo, forble det forfalne nabolaget deres det samme. Det er disse menneskene – de forbigåtte og usynlige på samfunnets stinkende skyggeside – Yoshihiro Tatsumi (f. 1935) introduserer oss for. Dem, og deres ensomme kamp i mengden. Kanskje representerer de tidsånden bak den offisielle fasaden.

Resten av forordet kan du lese i boken Kikkeren, og her kan du også bla i boken om du skulle ønske det.

Tagged: , , ,

§ 3 Responses to Lansering av Kikkeren av Yoshihiro Tatsumi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Lansering av Kikkeren av Yoshihiro Tatsumi at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: