Stadig flere kvalitetstegneserier på norsk: NTFs kanon seks år senere

16. november 2012 § 1 kommentar

I 2006 tok styret i Norsk Tegneserieforum (som jeg var med i) initiativet til en kåring av verdens 25 beste tegneserier som ikke var oversatt til norsk (se bildet til venstre eller i tekstform nederst)l. Jeg hadde ikke ventet den gangen at drøyt seks år senere ville hele ti av titlene være utgitt på norsk.

Per i dag er altså disse ti utgitt: 1. Palestine (Palestina) og 3. Buddha på Gyldendal, 2. Jimmy Corrigan og 4. Epileptic (Epileptisk) på No Comprendo Press, 5. Blankets (Tepper), 8. Blacksad og 18. The Tale of One Bad Rat (Eventyret om den slemme rotta) på Egmont Serieforlaget, 22. Pyongyang på Aschehoug og nå altså både 24. Skyttergravskrigen og 25. The Push Man and Other Stories (Kikkeren) på Minuskel Forlag. I tillegg til en lang, lang rekke andre gode tegneserier, så klart.

Det er særlig tegneserieromaner (eller grafiske romaner, slik noen insisterer på å kalle dem, kanskje for å unngå t-ordet) som har blitt satset på av de norske forlagene – det nye de siste årene har kanskje vært at også de store bokforlagene har satset på slike utgivelser. For Aschehoug og Gyldendal ser det ut til å ha vært mest et eksperiment, mens f.eks. Cappelen Damm faktisk har opprettholdt en viss utgivelsestakt. Men ellers er det de dedikerte småforlagene som ser ut til å få dette til best – eventuelt å ville mest.

Det er for øvrig helt logisk i mine øyne at norske forlag har satset på de ti ovennevnte titlene som de har gjort. Selv om dette absolutt var en liste over gode serier, var det ikke nødvendigvis en liste over serier som er lette å selge eller utgi i Norge. Av flere grunner: Noen har tiden kanskje løpt litt fra (f.eks. Love and Rockets, Strangers in Paradise og kanskje Hate), noen er trolig i smaleste laget (Hemmelighetsfulle byer?), superheltserier selger magert i Norge (Batman: The Long Halloween og Powers), og mange av titlenes originalutgivelse er nok i tillegg for lengst altfor godt utbredt i sin norske kjernemålgruppe.

Av de tre gjenværende mangaseriene på listen er det først og fremst Nausicaä of the Valley of Wind jeg virkelig håper skal få en norsk utgivelse. Med omkring 1000 sider (husker ikke nøyaktig) har den en overkommelig størrelse, og Hayao Miyazakis navn lar seg utvilsomt markedsføre. De to andre, Vagabond og Lone Wolf & Cub er begge blant mine personlige favoritter, aller mest førstnevnte. Men lengden på seriene, samt det faktum at de har vært såpass lett tilgjengelige i norske butikker så lenge, gjør dem i praksis til dødfødte utgivelser på norsk.

Hva tror dere? Kommer vi til å se flere av seriene på denne listen fra norske forlag i årene fremover, og i så fall, hvilke ville dere ha satset på?

Listen:
1. Palestine av Joe Sacco (USA)
2. Jimmy Corrigan av Chris Ware (USA)
3. Buddha av Osamu Tezuka (Japan)
4. L’Ascension du haut mal (Epileptic) av David B. (Frankrike)
5. Blankets av Craig Thompson (USA)
6. Summer Blonde av Adrian Tomine (USA)
7. Strangers in Paradise av Terry Moore (USA)
8. Blacksad av Juanjo Guardino og Diaz Canales (Spania)
9. Powers av Brian M. Bendis og Michael A. Oeming (USA)
10. Love & Rockets av Jaime og Gilbert Hernandez (USA)
11. 100 % av Paul Pope (USA)
12. Hate av Peter Bagge (USA)
13. Vagabond av Takehiko Inoue (Japan)
14. Les Cités obscures (Hemmelighedsfulde byer) av F. Schuiten og B. Peeters (Belgia)
15. Lone Wolf & Cub av Kazuo Koike og Goseki Kojima (Japan)
16. Batman: The Long Halloween av Jeph Loeb og Tim Sale (USA)
17. Nausicaä of the Walley of Wind av Hayao Miyazaki (Japan)
18. The Tale of One Bad Rat av Bryan Talbot (USA)
19. Lost Girls av Alan Moore og Melinda Gebbie (USA)
20. Rose av Jeff Smith og Charles Vess (USA)
21. Ronin av Frank Miller (USA)
22. Pyongyang av Guy Delisle (Frankrike)
23. Pixy av Max Andersson (Sverige)
24. C’était la guerre des tranchées, 1914-1918 (Skyttegravskrigen) av Jacques Tardi (Frankrike)
25. The Push Man and other stories av Yoshihiro Tatsumi (Japan)

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

§ One Response to Stadig flere kvalitetstegneserier på norsk: NTFs kanon seks år senere

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Stadig flere kvalitetstegneserier på norsk: NTFs kanon seks år senere at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: