Prosjekt bokinnkjøpsstopp

12. januar 2011 § 4 kommentarer

Bøker

Bøker

Nye år er gjerne tiden for å evaluere sin egen livsførsel, og eventuelt gjøre korrigeringer. Jeg må innrømme at jeg har liten tro på nyttårsforsetter som sådan, men rimelig stor tro på når-som-helst-forsetter, vel å merke hvis de består av små og gjennomførbare skritt, med en slags konkret plan bak.

I år ville det seg altså slik at jeg i desember gjorde to oppdagelser jeg ikke likte. Den ene var at jeg slet med å finne på noe å ønske meg til jul. Den andre var at jeg oppdaget årsaken til dette, nemlig at jeg er altfor rask til å innfri mine egne ønsker selv, ved å bare kjøpe meg det jeg ønsker meg med en gang jeg kommer på det. Dette tror jeg er en dårlig uvane, fordi det a) gjør meg mindre takknemlig for alt jeg eier eller skaffer meg, og b) skaper et unødvendig høyt forbruk, fordi jeg da visker ut grensen mellom «ønsker meg» og «trenger».

Jeg har derfor startet et lite, konkret og veldig gjennomførbart prosjekt, ved navn «bokinnkjøpsstopp». (Jeg innfører et mer generelt innkjøsstopp også, men det er ikke temaet her.) Jeg er nemlig altfor glad i å kjøpe bøker, og kunne sannsynligvis fylt minst et par kasser med bøker jeg ikke har lest hjemme (jeg tør ikke telle). Bare tanken på disse uleste bøkene, som bare er papirbunter før de blir lest og omgjort til tanker, idéer og opplevelser, gjør meg jo nesten litt trist. Jeg setter meg derfor som mål å lese (evt.lese  ferdig) følgende 15 bøker jeg allerede eier, pluket fra et bredt spekter av sjangere, før jeg kjøper meg noe som helst nytt av papir og papp (e-bøker frister meg uansett ikke noe særlig, så det er ikke noe problem).

 • Enki Bilal: Monstertetralogien
 • G.K. Chesterton: The Everlasting Man
 • Philip K. Dick: The Divine Invasion
 • Kjetil Gilberg: Var det alt? (omtale)
 • Eric Gill: An Essay on Typography (omtale)
 • Peter Halldorf: Jomfrumark
 • Kazuo Ishiguro: En kunstner i den flytende verden
 • Hitomi Kanehara: Slanger, piercing
 • Karl-Ove Knausgård: En tid for alt
 • Brian McLaren: A New Kind of Christian (omtale)
 • George MacDonald: Phantastes
 • Frank Mangs: Høyst personlig II
 • Chil Rajchmann: Jeg er den sidste jøde
 • Francis Schaeffer: He Is There and He Is Not Silent Escape from Reason (omtale)
 • Doug TenNapel: Ghostopolis
 • Frank Viola: Pagan Christianity? (omtale)

Da er prosjektet offentliggjort, og dermed litt mer bindende. Alt annet enn dette (for jeg har også som mål å lese gjennom Lone Wolf and Cub og Sandman i år, mer om dette senere) må jeg nøye meg med å låne, fortrinnsvis på bibliotek. Tvi tvi.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

§ 4 Responses to Prosjekt bokinnkjøpsstopp

 • Morten SA sier:

  Jeg er veldig enig i farene ved å viske ut ønske seg/trenge skillet. Men akkurat når det gjelder bøker, finnes det et annet alternativ – lag et anti-bibliotek i Umberto Ecos ånd, som beskrevet i Taleb’s bok The Black Swan: «He is the owner of a large personal library (containing thirty thousand books), and separates visitors into two categories: those who react with “Wow! Signore, professore dottore Eco, what a library you have ! How many of these books have you read?” and the others – a very small minority – who get the point that a private library is not an ego-boosting appendage but a research tool. Read books are far less valuable than unread ones. The library should contain as much of what you do not know as your financial means, mortgage rates, and the currently tight read-estate market allows you to put there. You will accumulate more knowledge and more books as you grow older, and the growing number of unread books on the shelves will look at you menancingly. Indeed, the more you know, the larger the rows of unread books. Let us call this collection of unread books an antilibrary». Uleste bøker er ikke bare papirbunter. Bøker er noe man lever med – man vet de er der. (Og i tillegg: ja, de har et «ubrukt» potensiale, men også en historie). Min oppfordring: les bøkene på listen, dropp innkjøpsstoppet, og vær glad i de uleste bøkene dine!

  • Hmm, det var en interessant og fin tanke. Og det er klart, jeg er jo glad i bøkene mine, også de uleste, og ikke minst er jeg glad i å kunne låne bort og «spre» bøkene som har betydd noe for meg. Så det er klart, det blir nok flere bøker på meg etter hvert …

 • […] tilbake til Book Depository: Jeg har altså tatt en kikk på nettstedet (har ikke kjøpt noe enda), og til å begynne er jeg blitt litt begeistret. Noen av de viktige forskjellene på Book […]

 • […] er nå straks ferdig med to bøker som jeg har lest parallelt, men som helt klart ikke var ment å lese parallelt. Grunnen er at begge til dels handler om det […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Prosjekt bokinnkjøpsstopp at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: