Monokrom Type Foundry: Nytt norsk skriftforlag for kvalitetstyper

26. november 2012 § 3 kommentarer

Teaserside på Monokrom.no før lansering.

Jeg har gledet meg til å fortelle om dette, men har ventet til tiden var moden, noe den er nå. Noen av dere vet at jeg ikke bare interesserer meg for tekster, men også for selve bokstavene de er skrevet med, typografi og skriftdesign. Vel … nå får jeg endelig tatt denne interessen mer på alvor. Jeg er nemlig i disse dager med på å lansere et flunka nytt skriftforlag (eller fontforlag, som mange kanskje vil si): Monokrom Type Foundry.

Beta-screenshot av monokrom.no før lansering.

Jepp, Hans Ivar skal bli skrifttype-pusher! Men jeg skal på ingen måte ta æren for dette. Sannheten er at jeg ble hanket inn av min gode venn og kollega, grafisk designer og skrifttypedesigner Frode Bo Helland. Han har interessert seg for skrifttyper og skrifttypedesign i en hel del år, og lært håndverket fra grunnen av. I det forholdsvis lille «miljøet» fikk han kontakt med den likesinnede Sindre Bremnes, og med hverandre som sparringpartnere har de to utarbeidet et lite knippe høykvalitets skrifttyper, helt fra idéstadiet og den lange og møysommelige veien frem til ferdige produkter. Min rolle i dette er først og fremst økonomi, administrasjon, markedsføring og tekstarbeid.

Tekstskriften Satyr i bruk i boken «Bäume fliehen nicht», designet av Nina Stössinger. Initialskriften, Octane, er foreløpig ikke til salgs.

Som om ikke skriftdesign er nisjepreget nok i utgangspunktet, sikter Monokrom Type Foundry på å være et litt nisjepreget foretak innenfor bransjen, noe tilsvarende en liten delikatesseforretning. Vi satser ikke på enkle gimmick-skrifttyper og tullefonter til spesialbruksområder, ei heller «kule», iøynefallende nyskapinger. I stedet prøver vi å føye oss inn i den gamle håndverkstradisjonen i typografifaget: Det møysommelige arbeidet med å tegne gode, godt leselige skrifter som varer, og som fungerer optimalt til de formålene de er beregnet på. Vi lanserer for eksempel én sans serif-familie spesialtegnet for lesbarhet i små størrelser på skjerm (Aften) og én ren bokskrift (Satyr), beregnet for lange trykte tekster, f.eks. i romaner. Dette er arbeidshest-skrifter som ikke skal stikke seg fram eller tiltrekke seg oppmerksomhet, men bare fungere – både estetisk og funksjonelt. Vi er i tillegg veldig stolte av vår nærmest absurd komplette språkstøtte, som gjør at du gjerne må kjøpe våre skrifter om du skal skrive på baskisk, gammelnorsk, rekonstruert indo-europeisk, gælisk eller grønlandsk, for å nevne noen.

I tillegg til vår egen nettside, vil vi også snart selge fonter via markedsledende FontShop (som nevnte oss og skriften vår Telefon i bloggen sin her om dagen), samt tilby webvarianter av de fleste skrifter via Typekit, ideelt for alt fra blogger til store websites. Om ikke lenge vil jeg selv bruke Monokrom-fonter her på bloggen. Sjekk også gjerne Monokrom på Twitter, Flickr og Facebook.

Tagged: , , , , , ,

§ 3 Responses to Monokrom Type Foundry: Nytt norsk skriftforlag for kvalitetstyper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Monokrom Type Foundry: Nytt norsk skriftforlag for kvalitetstyper at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: