Mitt år som Tommy og Tigern-redaktør

19. november 2015 § Legg igjen en kommentar

omslag.indd

30 år har det altså gått siden den første stripen med Calvin & Hobbes, eller Tommy og Tigern, ble trykket i en amerikansk avis. Og jeg tør påstå at verden aldri ble den samme. Iallfall ikke min verden. Jeg visste det ikke i 1985, men senere skulle denne serien, og de norske bladene og bøkene den fikk, skape mye av den begeistringen i meg som gjorde at jeg aldri helt vokste fra tegneseriene. For Bill Watterson evnet mer enn noen andre det å treffe barn og voksne samtidig – og få begge til å le av seg selv.

Det var derfor litt uvirkelig da jeg i 2008 fikk spørsmålet om jeg ville være redaktør for et nytt blad med seksåringen og tigeren hans. Jeg var selvsagt klar over at serien på dette tidspunktet hadde vært avsluttet fra skaperens side i lang tid allerede, så utfordringen var å lage en samlet pakke av serier, innhold og innpakning som utstrålte noe av den «ånden» jeg synes hovedserien formidler. Heldigvis fikk jeg også med meg en dyktig gjeng kolleger og frilansere som bidro sterkt til dette, ikke minst Karl Bryhn som fargelegger på forsidene og Pogo-serien, og designerne Sindre Goksøyr og Kristoffer Kjølberg, samt mannen som har oversatt Tommy og Tigern-serien til norsk, og dermed har en hel del av æren for at serien ble så godt mottatt som den gjorde: Sigbjørn Stabursvik.

Nå vel. Til syvende og sist levde ikke bladet mer enn et drøyt år, så konseptet kan neppe kalles en suksess etter kommersielle vilkår – men jeg synes fremdeles det var noen veldig fine blader vi lagde. Så i dag mimrer jeg litt med lederen fra den første utgaven, og et lite knippe av omslagene våre:

… Men Tommy og Tigern var ikke døde …

Mine Damer og Herrer: Hjertelig velkommen til nye Tommy og Tigern. Sett deg godt til rette, finn fram tøflene og slapp av.
Nye T&T vil ta et par sjumilssteg i en annen retning enn bladet har hatt tidligere, og vi håper at du allerede vagt kjenner den gode lukten av oppussing. Og vi er sprekkeferdige av stolthet over bladet du holder i hendene. Den legendariske humoren, det store formatet Tommy og Tigern fortjener, og alle de 68 sidene. Men aller mest stolte er vi av (trommevirvel): Innholdsfortegnelsen!
”Innholdsfortegnelsen?!”, sier du sikkert, og ja, ta bare en titt under. Det første du ser er selvsagt de 22 sidene stappfulle med løpsk fantasi, dinosaurer, Zontarger, og verdens søteste tøytiger. Men det slutter ikke der.
Som den oppmerksomme T&T-leser sikkert vet, har skaperen Bill Watterson alltid vært raus med å gi ære til sine tre store forbilder, nemlig Krazy Kat, Knøttene (Peanuts) og Pogo. De to førstnevnte er neppe ukjente, men klassikeren Pogo har faktisk aldri tidligere vært utgitt på norsk!*
Men, som om ikke dette var nok, har vi lagt enda en serie til inn i vår kjernes ”uhellige treenighet”, nemlig den moderne klassikeren Bone! Bone er også sterkt inspirert av Pogo, men tar oss med forbi humorstripe-landskapet og videre inn i en verden av Carl Barks-aktig eventyr og fantasi.
Legg så til den visuelt slående og underfundige Copper [RED: av Kazu Kibuishi, som siden har gått videre til å lage den vilt populære spenningsserien Amuletten], den melankolske zen-frosken Kolbein, debuten til det 16-årige supertalentet Håkon Hagesæther og den loppebefengte barbikkja Poncho, så tror vi at vi har en pakke som nesten kunne fortjent gullpapir og til/fra-lapp.
Vi kan også garantere deg at vi i hver utgave vil bringe et par visomsord ”ex catedra” fra selveste Watterson-sensei, kommentarer som aldri tidligere er trykt i bladene.
Men hva er det vi babler for? Du har jo ikke tid til å lese dette, når det fortsatt ligger 65 sider sjokoladetrukne sukkerbomber i hånda di.
Red.

* Ja, det stemmer at Pogo gikk i seks T&T-utgaver i 92, men dette var en nytegnet versjon, ikke Walt Kellys originale mesterverk. Litt som Bambi 2, liksom.

Tagged: , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

What’s this?

You are currently reading Mitt år som Tommy og Tigern-redaktør at Hans Ivar Stordals blogg.

meta

%d bloggere liker dette: