Eventyrplattformere del 1: Another World
26. april 2012 § 3 kommentarer
Jeg kom på at det var naturlig å følge opp innlegget om pek-og-klikk-eventyrspill med noen innlegg om nye, gamle og nygamle eventyrplattformere. Det er nemlig den andre sjangeren jeg har vært ganske hekta på i det siste. Også her har det hjulpet at en del gamle klassikere plutselig er blitt tilgjengelige på iPhone – jeg vet godt at jeg ofrer en del kontrollfølelse og grafikkopplevelse i forhold til å spille på PC, men det veier tyngre at jeg faktisk får spilt spillene når jeg har litt tid til overs. Denne gangen deler jeg opp i flere innlegg for å få det litt fortere unna. Først ut:
1. Another World fra franske Delphine Software (1991), utviklet av Eric Chahi, er en spillklassiker som var ekstremt banebrytende på mange måter. Spillet ble opprinnelig utviklet for Amiga, og var omtrent samtidig med Prince of Persia når det gjaldt å bruke en nyskapende rotoskopteknikk for å gjengi naturtro bevegelser. I motsetning til Prince bruker Another World imidlertid vektorgrafikk, og ikke pixelgrafikk. Dette gjorde at spillet kunne levere fullskjerm-video som tok svært lite lagringsplass. Det var nemlig et av de første spillene som fortalte en filmatisk historie med bruk av cutscenes, samt benyttet seg av filmatiske grep under spillets gang. Det var også unikt at spillet klarte å fortelle en historie uten å bruke noen form for tekstdialog, og at det heller ikke hadde egne display for liv, energi, kart eller andre elementer på skjermen.
I spillet styrer man vitenskapsmannen Lester Knight Chaykin som sitter en sen kveld og utfører eksperimenter med partikkelakseleratoren sin, idet lynet slår ned i laboratoriet, med den skjebnesvangre følgen at Lester blir fraktet til en fjern og øde planet med mange truende farer. Jeg har bare spilt spillet i den oppussede versjonen med mer detaljerte bakgrunner og oppdatert lydspor (sluppet til PC i 2006 og til iPhone i 2011), og jeg må si at jeg virkelig levde meg inn i dette spillet. Det skaper en svært atmosfærisk opplevelse av å være på et helt fremmed og ukjent sted. Noe av det mest unike med spillopplevelsen er hvordan man gjennom hele spillet må analysere og tolke omgivelsene sine for å finne helt nye måter å løse utfordringene på. For hver «scene» man har fullført, kommer det et nytt checkpoint (i originalen hadde hvert checkpoint en kode for å hoppe direkte dit senere), og hver gang man dør (noe man gjør mange ganger), kommer man direkte tilbake til checkpointet. Slik prøver og feiler man seg gjennom den fremmede verdenen.
Versjonen for iPhone er i grunn så god som den kan bli uten fysiske knapper. Det tok litt tid å bli vant til den «virtuelle joysticken», men ellers er kontrollene godt forklart på hjelpeskjermen. Spillet lagrer automatisk fremdriften, slik at man alltid begynner på det checkpointet man sist var kommet til, og selve spillets natur passer egentlig veldig godt til håndholdtspilling, siden man fint rekker å spille en scene (eller eventuelt mislykkes gjentatte ganger i en scene) når man har noen minutter til overs.
Under kan du se første del av en fransk dokumentar om hvordan Another World ble til.
En sann klassiker 🙂
[…] følger opp innlegget om eventyrspill og fortsetter på den (korte) lista over kule eventyrplattformere jeg har spilt i det siste: Cutscene fra […]
[…] og opprinnelig produsert som bidrag til en spillkonkurranse. Spillet er så åpenbart inspirert av Antother World at det enten må være en nesegrus hommage eller en skamløs rip-off (det finnes ingen mellomting), […]